tiroid-kanseri

Tiroid Kanseri

Tiroid nodülleri birçok kişide rastlanan zararsız bir problemdir. Ancak bu nodüller arasında tek ve sert bir nodül fark edilmesi, boyun lenf bezlerinde meydana gelen büyüme ve ultrason incelemesinde rastlanan birtakım bulgular söz konusu ise tiroid kanserinden şüphelenmektek gerekmektedir. Böyle bir durumda uzmanlar tarafından iğne biyopsisi uygulanmaktadır. Ultrasonografik inceleme ve biyopsi en doğru kanser tanı yöntemleridir.  Ancak patolojik inceleme sonucunda tiroid kanseri tanısı kesin olarak konulabilir.

 Prof. Dr. Ömer Bender İletişim Hattı

Tiroid kanseri hastalarının büyük bir kısmında herhangi bir şikayet görülmemektedir. Bazen boyunda veya lenf bezlerinde kitleye rastlanabilme veya bazı hastalarda kitlenin yanı sıra ses kısıklığı, iştahsızlık gibi belirtilere rastlanabilmektedir. Özellikle kadınlarda sıklıkla rastlanan bir hastalıktır.

Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tiroid kanseri günümüzde oldukça konforlu yöntemler ile teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte her kanser türünde olduğu gibi tiroid kanserinin erken tanısı da tedavinin başarısını etkileyen başlıca yöntemlerden biridir. Tiroid kanseri hastada birtakım belirtiler açığa çıkarmaktadır. Bu belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  •  Boyun bölgesindeki cilt yapısının değişkenlik göstermesi
  •  Yutma ve yutkunma sırasında güçlük çekme
  •  Boyun ağrısı
  •  Boğaz ağrısı
  •  Boyun bölgesinde bulanan lenf bezlerinin şişmesi
  •  Lenf düğümleri oluşumu

Tiroid Kanseri Tanı Nasıl Konur?

Tiroid kanserinin tanısında günümüzde teknolojik gelişmelerin ve bilimsel çalışmaların sunduğu imkanlar ile birçok yöntem uygulanmaktadır. Özellikle risk faktörü taşıyan kişilerin ya da belirtileri yaşayan kişilerin rutin kontrollerini aksatmamaları önerilmektedir.  Tiroid kanserinin tanısında başlıca yöntem ayrıntılı bir fizik muayenedir. Fizyolojik değişimlerin değerlendirilmesinin ardından birtakım kan testleri uygulanmakyadır. Uygulanan kan testleri ile tiroid bezinin sağlıklı birşekilde çalışıp çalışmadığı tespit edilmektedir. Tiroid dokusundan örnek alınması için öncelikle nodüllerin teşhis edilmesi gerekmektedir.

Bilgisayarlı tomografi, pozitron emison tomografi gibi yüksek teknolojik görüntüleme cihazları da tiroid kanserinin tanısında oldukça etkili yöntemlerdir.

Tiroid Kanseri Tedavisi

Tiroid kanseri teşhisi konulan hastalarda ertelemeden ve zaman kaybetmeden tedavi sürecine başlanması gerekmektedir. Tiroid kanserinde kanserli hücrelerin miktarına ve hastanın genel sağlık durumuna göre en uygun tedavi yöntemi belirlenmektedir. Tiroid kanserinin tedavisinde aşağıdaki yöntemler uygulanabilmektedir;

  •  Kemoterapi
  •  Radyasyon tedavisii
  •  Radyoaktif iyot
  •  Tiroid hormonu tedavisi
  •  Alkol enjeksiyon tedavisi
  •  İlaç tedavisi
  •  Destekleyici tedavi
  •  Cerrahi tedavi 

Tiroid Kanseri Ameliyatı

Tiroid kanserinin cerrahi tedavisinde 3 farklı disiplin ön plana çıkmaktadır.

Bunlar;

  • Boyun bölgesindeki lenf düğümlerinin alınması,
  • Tiroid bezinin bir kısmının alınması,
  • Tiroid bezinin tamamının alınması

Tiroid kanserinin cerrahi yöntemler ile tedavisi birçok risk faktörü barındırmaktadır. Kanama, enfeksiyon başlıca riskler olmak üzere; paratiroid bezinin hasar görmesi, ses tellerinin hasar görmesi ya da solunum güçlüğü gibi durumlar açığa çıkabilmektedir. Bu nedenle tiroid ameliyatında ameliyatı uygulayacak olan doktorun yetkinliği ve tecrübesi büyük önem taşımaktadır. 

Tiroid kanseri ameliyatı yaklaşık 2 saat içerisinde, genel anestezi uygulaması altında gerçekleştirilmektedir. 

Tiroid Kanseri Ameliyatı Sonrası

Tiroid kanseri ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  •  Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
  •  Doktorun önerdiği ilaçlar reçeteye uygun şekilde kullanılmalıdır.
  •  Ameliyat sonrasında 4 ila 5 gün içerisinde hasta normal yaşamına dönmektedir. 
  •  Dikiş izi zamanla gözle görülmeyecek şekilde kaybolacaktır. 

Tiroid kanseri ameliyatı sonrasında doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Öyle ki tiroid hormon salgılanımı dengesizleşebilmektedir. Bu nedenle doktor kontrolü ameliyat sonrası süreçte büyük önem taşımaktadır. 

Tiroid Kanseri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid hormonu boyun bölgesinde bulunan lenf bezlerinde salgılanmaktadır. Bu lenf bezlerinde bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ise tiroid kanserini açığa çıkarmaktadır. Tiroid kanserinin tedavisinde erken tanı büyük önem taşımaktadır.

Tiroid kanseri türleri; Medüler, Az Diferansiye, Anaplastik, Foliküler olarak ayrılmaktadır. Bu türlerin değerlendirilmesi ise ayrıntılı bir tanı süreci sonrasında mümkün olabilmektedir.

Tiroid kanserinin başlıca belirtileri; boyun ve boğaz ağrısı, boğazda şişlik ve boyun bölgesinde cilt yapısının değişmesidir.

Tiroid kanserinin tanısında öncelikle fizik muayene uygulanmaktadır. Sonrasında ise; kan testleri, radyolojik incelemeler ve biyopsi uygulaması ile lenf bezlerinden parça alınarak değerlendirilmesi gerçekleştirilmektedir. Tiroid kanserinde nitelikli tanı; tedavi sürecini kısaltmakta ve hasta için çok daha konforlu bir süreç sunmaktadır.

Tiroid kanseri tanısı sonrasında; hastanın genel sağlık durumu ve kanserin türü göz önünde bulundurularak tedavi planlaması gerçekleştirilmektedir. Günümüzde tiroid kanserinde; ilaçla tedavi, cerrahi tedavi, radyoterapi ve kemoterapi ile enjeksiyon tedavileri uygulanmaktadır.
Tiroid kanseri de her kanser türü gibi tekrarlayabilmektedir. Bu nedenle hastaların tedavi sonrasında dahi genel sağlık durumlarına dikkat etmeleri ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmeleri önerilmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda tiroid kanserinin kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla görülmektedir. Östrojen hormonu ile ilişkilendirilen bu kanser türünde erken tanı ve nitelikli tedavi süreci büyük önem taşımaktadır.