Karının sağ tarafında ve karaciğerin altında safra kesesi bulunur. Şekil olarak armuta benzeyen bu organ sayesinde karaciğerden ince bağırsağa salınan safra sıvısı safra kesesinde birikerek ihtiyaç halinde barsaklara boşaltılır. Safra kesesinin iltihaplanması sonucu sindirim sorunları yaşanabilir ve karın ağrısı görülebilir.
Safra kesesi iltihabı tıbbi adıyla kolesistit safra kesesinde bulunan safranın ve safra kesesi duvarının iltihaplanmasıdır. Genellikle safra akışının engellenmesiyle oluşabilen bir durumdur. Safrada taş oluşması sonucu safra kanalında tıkanma meydana gelebilir. Bu sebeple de safra akışı engellenebilir. Bu akışın engellenmesi sonucu safra birikip iltihaplanır. Safra kesesi iltihabı tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir.
Safra kesesi iltihabı genellikle safra taşları nedeniyle meydana gelebilir. Safra kesesinin içinde biriken taşlar safra yollarının tıkanmasına neden olabilir. Taşlar safra kesesinin çıkışını tıkayabilir ve bu tıkanma sonucu basınç oluşabilir. Bu basınçla birlikte iltihaplanma meydana gelebilir. Safra kesesi iltihabına tek neden safra taşları değildir. Safra içine giren bakteri ve mikroorganizmalar enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyonlar safra kesesine tamamen yayılabilir. Bir başka safra kesesi iltihabı nedeni ise yaralanma veya travmalardır. Karın bölgesine alınan darbe sonucu safra kesesinde iltihap meydana gelebilir. Cerrahi müdahaleler de safra kesesi iltihabına neden olabilir. Safra kesesine ya da karın bölgesine uygulanan ameliyatlar safra kesesi iltihabı riskini arttırabilir. Ayrıca kan damarı sorunları da safra kesesi iltihabının meydana gelmesine sebep olabilir. Kan damarlarının zarar görmesi sonucu safra kesesine giden kan akışı aksayabilir. Bu durum da enfeksiyona neden olabilir.
Safra kesesi iltihabı belirtileri iltihabın ne kadar yayıldığına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Belirtiler kişinin sağlık durumuna bağlı olarak şiddetli ya da hafif görülebilir. Safra kesesi iltihabı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Safra kesesi iltihabında en yaygın belirtiler ağrı ve rahatsızlık hissidir. Yukarıdaki belirtilerden bir veya birden fazlasına sahipseniz mutlaka doktora başvurmanız gerekir.
Safra kesesi iltihabını önlemek için birçok yöntem bulunur. Bu yöntemlerin ilk başında sağlıklı beslenmek gelir. Lif, sebze, meyve ve protein tüketmek gerekir. Yağlı, yüksek kolesterollü yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Yemek yerken çok hızlı yememek gerekir. Hızlı yemek yemek sonucu safra kesesinde baskı oluşturabilir. Su yeterli miktarda içilmelidir. Kiloyu kontrol altında tutmak önem taşır. Aşırı alkol tüketimi safra kesesi iltihap riskini arttıracağından alkol tüketimine dikkat etmek gerekir. Sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmak da erken teşhisi sağlayacağından düzenli sağlık kontrolü önem taşır.
Safra kesesi iltihabı genelde kendiliğinden geçmez. Tedavi gerektiren bir hastalıktır ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlar meydana gelebilir. Tedavisi yapılmayan enfeksiyonlar yayılım gösterebilir ya da safra kesesi taşı oluşumuna neden olabilir. Bu sebeple safra kesesi belirtilerinden herhangi biri görüldüğü takdirde doktora kesinlikle başvurulması gerekir. Doktorunuz değerlendirme sonrası uygun tedavi planını belirler.
Safra kesesi iltihabından korunmak için bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Bunlar; yeterli miktarda su içmek, sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, yemekleri çok hızlı yemek safra kesesi üzerinde baskı yapacağından bu durumdan kaçınmak, alkol tüketimine dikkat etmek, hızlı zayıflama diyetlerinden kaçınmak ve düzenli sağlık kontrolünden geçmek olarak sıralanabilir.
Safra kesesi iltihabı tedavi yöntemleri iltihabın durumuna göre belirlenir.
Akut kolesistit gelişmişse öncelikli tedavi yöntemi ameliyattır. İltihabın başladığı ilk 24-48 saat içinde hastalık tespit edilirse ameliyatı uygun olur. Eğer gecikilmişse içeride oluşan yapışıklıklar ameliyatı zorlaştıracağı için eğer aciliyet yoksa hasta antibiyotik tedavisine alınıp iltihabı geriletilip 1-2 ay sonrası için ameliyat planlaması yapılır.
Safra kesesi iltihabında ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç tedavisinde ağrı kesici ilaçlar ve anti-enflamatuar ilaçlar kullanılır. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve hafif diyetler uygulanmalıdır. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci hızlı olduğundan normal aktivitelere dönmek kısa zaman alır.
Safra kesesi iltihabı tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir. Mutlaka tedavi gerekir. Safra kesesi iltihabı ameliyatla tedavi edilebilir. İltihabın başladığı ilk 24-48 saat içinde tespit edilirse ameliyatı uygun olur. Eğer gecikilmişse içeride oluşan yapışıklıklar ameliyatı zorlaştıracağı için eğer aciliyet yoksa hasta antibiyotik tedavisine alınıp iltihabı geriletilip 1-2 ay sonrası için ameliyat planlaması yapılır. Safra kesesi iltihabı genelde sağ üst karın bölgesinde ağrıya sebep olur. Mide üstü ya da kaburgaların altında ağrıya neden olabilir. Safra kesesi iltihabı olanlar yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalıdır. Yağlı gıdalar, yumurta çikolata gibi yiyeceklerden uzak durmak ve alkol tüketimine dikkat etmek gerekir. Safra kesesi iltihabında antibiyotik kullanımı enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kullanılır. Safra kesesi iltihabında antibiyotik ile rahatlama sağlansa da sonrasında ameliyat gerekecektirSafra kesesi iltihabı tehlikeli midir?
Safra kesesi iltihabı varken ameliyat olur mu?
Safra kesesi iltihabı nereye vurur?
Safra kesesi iltihabı olanlar ne yememeli?
Safra kesesi iltihabı antibiyotik ile geçer mi?