Kadınlarda meme başı akıntısı; oldukça sık görülen bir problemdir. Öyle ki üreme dönemindeki kadınların yaklaşık %80’inde yaşamlarının bir döneminde meme başı akıntısı yaşadıkları bilinmektedir. Meme başı akıntısının nedenleri ve nedenlerine bağlı uygulanacak tedavi yöntemleri her kadında farklılık gösterebilmektedir.
Meme başı akıntısının değerlendirilmesi ve tanısının konulmasında;
Kadın fizyolojisi ve biyolojik yapısı erkeklerin fizyolojik ve biyolojik özelliklerine oranla çok daha karmaşıktır. Bunun nedeni üreme sistemi, gebelik dönemi ve periyodik olarak her ay kendini yeniliyor olması temellidir. Aynı zamanda tüm bu süreci hormonal sistemin düzendiği görüldüğünde hormonlardaki herhangi bir bozukluk pek çok probleme yol açabilmektedir.
Kadınlarda meme başı akıntılarının başlıca ve en sık tespit edilen nedeni hormonal problemlerdir. Hormonal dengesizlikler; tüylenme, kilo artışı, adet görememe gibi problemlerin yanı sıra meme başından akıntı gelmesine de neden olabilmektedir. Kadınlarda meme başı akıntısı probleminin bir diğer nedeni ise; papillomlardır. Intraduktal papillomlar bir çeşit süt kanalı be süt bezi hastalığıdır. Bu hastalığın da birincil belirtisi meme başı akıntısı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Meme başı akıntısı probleminin en ciddi nedeni ise meme kanseridir. Meme kanserinin pek çok belirtisinin yanı sıra meme başı akıntısı durumunda da mutlaka kanser tanısında uygulanan tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Meme başı akıntısının yapısı elbette ki neden olan faktörlere ve kadın fizyolojik özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.
Bu akıntılar;
Akıntı probleminin normal karşılandığı durumlar; emzirme dönemi, emzirme dönemi sonrası süreçlerdir. Bu süreçlerde meme yapısında ve meme cildinde şikayetler görülmüyorsa telaş edilmemelidir. Ancak meme cildinde deformasyon, memede beze, meme akıntısının miktarının oldukça çok olması durumlarında mutlaka alanında uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir. Aynı zamanda tek bir meme başından akıntı gelmesi durumunda da mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Öyle ki tek bir memede akıntı görülen her 12 kadından 1’inde meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Bu nedenle erken tanı amacı ile hekime başvurma süreci ertelenmemelidir.
Kadınlarda meme başı akıntısı iki şekilde görülebilmektedir. Bunlar kanlı akıntı ve pürülan akıntıdır. Pürülan kelimesi; iltihaplı ya da irinli anlamına gelmektedir. Kadınlarda yaşanan meme başı akıntısı hem kanlı hem de pürülan olabilmektedir.
Meme başından kanlı akıntı geldiğinde meme kanseri ihtimali düşünülmektedir. Bu şikayet ile birlikte meme kanserinin açığa çıkardığı dipğer şikayetler hakkında da bilgi sahibi olunmalı ve gerek kadın sağlığı gerekse de toplum sağlığı açısından ertelemeden gerekli tetkik ve tedavilerin uygulanması için hekime başvurulması gerekmektedir.
Meme başından iltihaplı, irinli yapıda bir akıntı gelmesi öncelikle gerek meme dokusu içerisinde gerekse de süt kanalları içerisinde ya da çevresinde oluşan bir apse oluşumunu düşündürmektedir. Pürülan meme başı akıntısının yapısı; kesik kesik ve kötü kokulu olması ile de bilinmektedir.
Meme başı akıntısına neden olabilecek faktörlerden daha önce bahsetmiştik. Bu faktörlerin açığa çıkması elbette ki yaş ile doğru orantılı bir şekilde takip edilmektedir. Bu nedenle kadınlarda meme başı akıntısının yaşanma olasılığı; kadının yaşı ile doğru orantılıdır. Yaş ilerledikçe meme başı akıntısı görülme ihtimali artmaktadır.
Kadınların her ay periyodik olarak kendi kendilerine elle muayene gerçekleştirmeleri meme kanserinde erken tanı konusunda oldukça önemlidir. Bununla birlikte meme başından gelen akıntının takibi de memede görülebilecek ciddi hastalıklara karşı önlem almada büyük önem taşımaktadır.
Meme başından kanlı ya da pürülan yapıda akıntı gelmesi durumunda;
Bu süreçte meme yapısının tamamı değerlendirilmekte ve herhangi bir tedavi uygulamasına ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilmektedir. Öyle ki pek çok kadında meme başı akıntısı herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Ancak mutlaka uzman bir hekim tarafından kontrol altına alınması gerekliliği unutulmamalıdır.
Kadınlarda meme başı akıntısı probleminde uygulanan tedavi yöntemleri meme başı akıntısının nedenlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu yöntemler; ilaçla tedavi, duktoskopi ile tedavi ya da cerrahi yöntemler ile tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir.